Pas dan ...

Dierbare vriend of vriendin, zoek het geluk niet in de toekomst. Wacht niet op die ene dag, op een verre toekomst ... Zeg niet dat je pas gelukkig zult zijn als je dit of dat bezit. Wat zoek je? Waar wacht je op? Wil je beroemd worden? Of rijk? Invloedrijk? Ben je op zoek naar seks? Of zoek je afleiding van de leegte in jezelf? Denk niet dat je gelukkig zult zijn als je deze dingen eenmaal bezit. Wacht niet op ‘dan’.

   Kijk eens om je heen. Er zijn zoveel mensen die al deze dingen wel bezitten en nog altijd geen gemoedsrust bezitten, die nog steeds niet gelukkig zijn. Ze hebben nooit genoeg, omdat hun begeerte bodemloos is. Als je dorst hebt en maar zout blijft eten, krijg je alleen maar meer dorst. Belangrijk is dat je weet hoe ‘zo min mogelijk begeerten hebben’ en ‘ik heb genoeg’ beoefent. Als je ziet dat je op dit moment al genoeg hebt, verdwijnt je dorst. Je begeerte kom tot rust en waar geluk krijgt een kans.

   Onze dierbaren zijn hier. Je partner, je vriend of vriendin, kind, ouders. En toch hebben we het gevoel dat gewoon samen zijn niet genoeg is. We willen meer. We voelen de drang naar succes. We willen iets bereiken, meer geld of status, om dit aan te kunnen bieden aan onze dierbaren zodat zij gelukkig en trots zullen zijn en wij hun liefde verdienen. ‘Pas dan’ wordt een voorwaarde bij het nu.

   Velen van ons denken dat we pas dan gelukkig kunnen zijn als we dit of dat bezitten, of als de situatie waarin we ons bevinden verandert. We herkennen het geluk in het nu niet en zoeken het in ‘pas dan’. We denken dat geluk ergens in de toekomst ligt en zeggen tegen elkaar: ‘nog even wachten, lieverd en dan…’ En terwijl we druk zijn om het ‘dan’ te verwezenlijken, laten onze dierbaren in het ‘nu’ aan hun lot over. We offeren het kostbare ‘nu’ voor een ‘dan’ dat nooit komt.

 

‘Dan’ ligt altijd in de toekomst.

Het is een illusie die nooit werkelijkheid zal worden.

Uit: In het nu. Thich Nhat Hanh