Mathieu Ricard, de gelukkigste mens op aarde

Geluk is een manier van zijn die wordt gekenmerkt door een gevoel van harmonie
met de omgeving, het ontbreken van strijd.

Het gaat om een gelijkmoedigheid die blijvend is.

Geluk is een bekwaamheid die je kan trainen.

Die training heet meditatie.

Matthieu Ricard

 

De Tibetaanse monnik en geneticus Matthieu Ricard wordt ‘de gelukkigste man op aarde’ genoemd. Het brein van de 71-jarige Fransman produceert een gehalte gammagolven (die verbonden zijn met bewustzijn, aandacht, leervermogen en geheugen) die niet eerder zijn gemeten in de neurowetenschappen.

Matthieu-Ricard-foto-Laura-Sorrels-Flickr-CC-2.0-8881312422_3b2a2a7388_h.jpg

Matthieu promoveerde al jong in Parijs als moleculair bioloog en werkte samen met Nobelprijswinnaar François Jacob. Toch koos hij ervoor in Bhutan zijn boeddhistische leermeesters Kangyur en Dilgo Kyentse Rinpoche te volgen. Ricard verwierf internationale faam door het boek “De monnik en de filosoof” dat hij samen met zijn vader, Jean Revel schreef. Hij kreeg eveneens bekendheid als fotograaf.

Op vrijdag 12 januari 2018 vertoont het boeddhistisch centrum Ehipassiko de film “De toewijding van Matthieu Ricard”. We zien Matthieu Ricard als persoonlijke vertaler van de Dalai Lama en tijdens wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van meditatie in de hersenen. Aan de uitkomsten van dit onderzoek dankt hij zijn bijnaam ‘de gelukkigste man op aarde’.

Enkele maanden per jaar mediteert hij in volledige afzondering in het hooggebergte van de Himalaya.

Uit: Boeddhistisch Dagblad