Meditatie. De blijvende effecten op lichaam, geest en hersenen

Euforisch thuiskomen van een retraite is niet zo moeilijk. Maar is het ook mogelijk om blijvend beter in je vel te zitten door meditatie? Daniel Goleman en Richard Davidson scheiden het kaf van het koren in vier decennia wetenschappelijk onderzoek naar meditatie. Het boek “Meditatie” is een aanrader voor iedereen die graag een eerlijk overzicht wil hebben van de huidige stand van zaken in de wetenschap.

Blijvend positief effect

 Ook geven de persoonlijke verhalen van de auteurs een interessant inkijkje in de geschiedenis van de opkomst van meditatie in het Westen en de rol die verschillende bekende figuren zoals Jon-Kabat Zinn, S.N. Goenka en de dalai lama daarbij hebben gespeeld. 

Het boek is ook inspirerend voor wie optimistisch is over de voordelen van meditatie. Want ondanks dat vele onderzoeken niet de juiste wetenschappelijke kwaliteit hebben, is er nu steeds meer betrouwbaar bewijs dat meditatie in al zijn vormen een blijvend positief effect kan hebben. Niet alleen in de geesten van individuen, maar ook op het welzijn van samenlevingen. Komt die euforische dagdroom van Davidson toch nog een beetje uit.

De hele recensie kun je lezen op website van Bodhitv.