In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, maakt meditatie je nauwelijks socialer. Dat blijkt uit een reviewartikel in ‘Scientific Reports’ naar twintig publicaties over de effecten van meditatie op sociaal gedrag door onderzoekers van Coventry University, Massey University en de Radboud Universiteit.
Euforisch thuiskomen van een retraite is niet zo moeilijk. Maar is het ook mogelijk om blijvend beter in je vel te zitten door meditatie? Daniel Goleman en Richard Davidson scheiden het kaf van het koren in vier decennia wetenschappelijk onderzoek naar meditatie.

In onze ogen kunnen wij alleen in de toekomst gelukkig worden. Daarom is de ‘Ik ben aangekomen’-beoefening zo belangrijk. Het besef dat je al aangekomen bent, dat je niet meer verder hoeft te reizen, dat je al hier bent, geeft je vrede en vreugde. De voorwaarden voor je geluk zijn al toereikend. Het enige wat je hoeft te doen is jezelf toe te staan in het huidige moment te zijn en dan zul je deze voorwaarden aan kunnen raken.
Geluk is het doel van alle doelen in het leven. Het zit in jezelf, terwijl de meeste mensen het buiten zichzelf zoeken. Geluk is een manier van zijn die wordt gekenmerkt door een gevoel van harmonie met de omgeving, het ontbreken van strijd. Het gaat om een gelijkmoedigheid die blijvend is. Geluk is een bekwaamheid die je kan trainen. Die training heet meditatie. Matthieu Ricard

Wanneer je uitgebreider wilt lezen over vergankelijkheid dan kun je hier een mooie verdiepende tekst uit diverse soetra's (sutta's) lezen. Het gaat o.a. kort in op de vier edele waarheden en weergeeft het belang sterfelijkheid niet te beschouwen als een theoretisch gegeven dat zich in de verre toekomst situeert. We moeten het maken tot een deel van onze dagelijkse beleving. Het past mooi bij het onderwerp van woensdag 15 november: 'Is er geboorte, is er dood'?
Dierbare vriend of vriendin, zoek het geluk niet in de toekomst. Wacht niet op die ene dag, op een verre toekomst ... Zeg niet dat je pas gelukkig zult zijn als je dit of dat bezit. Wat zoek je? Waar wacht je op? Wil je beroemd worden? Of rijk? Invloedrijk? Ben je op zoek naar seks? Of zoek je afleiding van de leegte in jezelf? Denk niet dat je gelukkig zult zijn als je deze dingen eenmaal bezit. Wacht niet op ‘dan’. Kijk eens om je heen. Er zijn zoveel mensen die al deze dingen wel...

‘Meditate, don’t medicate’ - het is een veelgehoorde kreet in de zogenaamde alternatieve hoek. Inmiddels zijn mindfulness en meditatie ook diep tot de mainstream doorgedrongen. Wetenschappers zijn hoopvol over de effectiviteit, maar zien dat nog onvoldoende terug in hun resultaten.
Wat is boosheid? Waarom is het zo belangrijk om boosheid te kunnen begrijpen? Hoe kunnen we weten waar het vandaan komt? Wat is de oorsprong van boosheid? Zonder inzicht over de natuur van boosheid kunnen we heel gemakkelijk slachtoffers ervan worden. Begrijpen van de natuur van de boosheid betekent ook dat we de natuur van het leven kunnen doorgronden. We leven vrij en gelukkig. Winterretraite van 12 t/m 17 februari met dharmaleraar Cuong Lu in Doorn. Er is slechts plaats voor 22 personen.

Op zondag 29 oktober 2017, de laatste zondag van oktober vindt voor de zevende keer de Dag van de Stilte plaats. Het doel van deze jaarlijks terugkerende themadag is om de waarde en werking van stilte en innerlijke rust onder de aandacht te brengen van een zo breed mogelijk publiek.
De documentaire ‘Walk with me’ over Thich Nhat Hanh, mindfulness en het kloosterleven in Plum Village is al voor de officiële vertoning in Nederland en België een succes. Er is grote belangstelling bij het publiek en de eerste reacties zijn heel positief. Vanaf 28 september gaat de film draaien in de reguliere bioscopen.

Meer weergeven