Orde van Interzijn

De Orde van Interzijn (OI) is de internationale gemeenschap van monniken, nonnen en leken, die zich voor hun levenswijze baseren op de Veertien Aandachtsoefeningen.

 

Deze oefeningen zijn een samenvatting van het Bodhisattva (verlicht wezen) ideaal dat binnen het Mahayana Boeddhisme een centrale rol speelt. Thich Nhat Hanh stichtte de Orde tijdens de oorlog in Vietnam in Saigon in 1966.

 

De Orde is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie met meer dan duizend leden in Azië, Noord-Amerika, Europa en Australië. In 1990 werd Eveline Beumkes in Nederland het eerste OI-lid. Nu telt de Nederlands-Vlaamse Orde ruim 50 leden; dit aantal groeit ieder jaar.

 

In 2016 - 50 jaar na de oprichting - werd Jan Veenendaal in het bijzijn van Thich Nhat Hanh in Plum Village als lid geordineerd en is daarmee tot nu toe het enige lid in onze sangha.

Iedereen die een verdere verdieping wil geven aan zijn beoefening - en aan de voorwaarden voldoet - kan lid worden van de Orde van Interzijn. Alle benodigde informatie vind je hier. Als je wilt weten hoe het is om ordelid te zijn beantwoordt Jan natuurlijk graag je vragen.