Sangha van Zieken

Veel mensen zijn helaas chronisch ziek. We gaan proberen vanuit het perspectief van onze traditie met elkaar te kunnen zijn om te mediteren, te inspireren, geïnspireerd te worden, te lachen en te huilen, en te delen.

 

Op het moment onderzoeken we of er belangstelling bestaat voor het oprichten van een 'Sangha van Zieken'. Een sangha van chronisch zieke mensen, geen sangha voor zieke mensen.

 

Dit kan een landelijke sangha zijn, of bij voldoende interesse zelfs meerdere sangha's verdeeld over Nederland en Vlaanderen. 

Hoe is het voor jou om ziek te zijn? Om langdurig ziek te zijn, of om misschien zelfs levensbedreigend ziek te zijn. Hoe ga je er mee om? Kun je ermee omgaan? Wat leert Boeddha en Thich Nhat Hanh ons hoe er mee om te gaan? Wat kunnen we leren van elkaar? Kunnen we er met elkaar over - en voor elkaar - zijn?

 

Een Sangha van Zieken wordt gedragen door degenen die zich aan willen sluiten, je bent dus zelf medeverantwoordelijk voor de sangha. De sangha is niet bedoeld voor hulpverleners of mantelzorgers. Door met elkaar als Zieken te zijn, met anderen die min of meer hetzelfde meemaken kan een energie van lotgenoten onder elkaar ontstaan. Door de manier van hoe we met onze ziekte omgaan kunnen we ongetwijfeld van elkaar leren.

 

De sangha kan, afhankelijk van de interesse, een paar keer per jaar of een dag in de maand bij elkaar komen. Ook kunnen er bij voldoende belangstelling weekend- en/of weekretraites georganiseerd worden.


Het initiatief om tot deze sangha te komen is van Jan Veenendaal, lid van de Orde van Interzijn. In onze traditie heeft hij het initiatief genomen voor de sangha's in Baarn, Amsterdam-Diemen en Den Bosch. Tientallen retraites op het IJsselmeer en in Spanje zijn door hem begeleid. 

Jan over zijn ziekte:

In 2017 is er bij mij prostaatkanker geconstateerd. Bij een operatie in 2018 is de prostaat samen met de lymfeklieren volledig verwijderd is. Al na een half jaar bleek dat de operatie niet het gewenste resultaat heeft gehad. Op dit moment is het onbekend hoe het zich verder gaat ontwikkelen. 

 

Vorig jaar toen ik dacht 'schoon' te zijn kwam het idee al bij mij op (nadat ik eerder bedacht had dat een sangha voor mantelzorgers ook fijn zou zijn).

In Plum Village sprak ik er in 2018 met een paar monniken, en hulpverleners over; het idee werd enthousiast begroet. Temeer daar er in Plum Village regelmatig retraites voor zieken zijn gehouden (nu helaas niet meer) door twee franse broeders die arts zijn geweest, Pháp Lữ and Pháp Liệu. 

 

Door het verdere verloop van mijn ziekte en de daarmee gepaard gaande vermoeidheid was het er tot dusver niet van gekomen te onderzoeken of er belangstelling is voor deze sangha. De tijd is er nu wel rijp voor. Zeker na de bijzondere verdieping die ik in het weekend van 21-24 november in het EIAB heb ervaren. 

Mocht je geïnteresseerd zijn, laat het svp weten via een mail.  

Ken je iemand die mogelijk (ook) geinteresseerd is geef het dan svp door.