Tekst 06 september 2018

Nirvana is nu

 

Nirvana is de ultieme dimensie van het leven, een staat van verkoeling, vrede en vreugde. Het is niet een staat die je moet zien te bereiken nadat je gestorven bent. Je kunt nu, dit moment, nirvana aanraken door in bewuste aandacht - in mindfulness - aanwezig te zijn, te ademen, te lopen en thee te drinken. Je bent al 'genirvaniseerd' sinds het geen-begin. Alles en iedereen rust in nirvana.

Bovenstaande tekst is uit het boek 'Je ware thuis' van Thich Nhat Hanh. Een boek met voor iedere dag een tekst van hem. Deze tekst is de tekst voor vandaag - dinsdag - de 247e dag van dit jaar.

Meer en meer is er bij mij (Jan) het besef hoe waar deze woorden zijn. Des te meer de Dharma zich ontvouwt, des te moeilijker het leven zich soms voordoet, des te meer is er de staat van verkoeling, vrede en vreugde. Aangekomen, thuis zijn, krijgt een andere betekenis. We hebben als mensen ruimte nodig om gelukkig te zijn. We oefenen te stoppen en ons tot rust te brengen om onszelf ruimte te geven, binnenin ons en buiten ons, en om ruimte te geven aan onze dierbaren. Thay raadt ons aan onze projecten, hoofdbrekens, zorgen en spijtgevoelens los te laten en ruimte om ons heen te scheppen. Ruimte is vrijheid.

Over de Dharma schrijft Thay:

Stel je open en laat de Dharma tot je doordringen, zoals regen tot de grond doordringt. 

Gebruik niet je intellect om de Dharma te ontvangen. Stel in plaats daarvan je fysieke lichaam open voor de Dharma, zodat die in elke cel van je lichaam kan doordringen. 

Intellect is niet alles. Het kan een stuk plastic zijn dat de aarde bedekt en verhindert dat de regen van de Dharma tot op de bodem van je wezen kan doordringen.

 Master Linji (de bet-, bet-, overgrootvader van Thay) zegt:

 

'Zoals ik het bekijk is er niet zo veel te doen.

Doe maar gewoon - trek je kleren aan, eet je voedsel

en breng de tijd door met niets doen'.

 

The teachers of the old say:

'If you direct your practice to the outer form, you are just a group of foolish people.' 

You should be souvereign according to where you find yourself;  be the true person wherever you are, not allowing the conditions to pull you away. 

Thus, even if your habbit energies have been built up over one thousand years, they all will become the ocean of liberation'.