Tekst 10 januari 2018

Zoveel redenen om gelukkig te zijn

 

We hebben zoveel redenen om gelukkig te zijn.

De aarde is vol van liefde voor ons, en vol geduld. Telkens wanneer de aarde ons ziet lijden zal ze ons in bescherming nemen. Met de aarde als een toevluchtsoord hoef je nergens bang voor te zijn, zelfs niet voor het sterven. Wanneer je aandachtig over de aarde loopt word je gevoed door de bomen, de struiken, de bloemen en de zonneschijn. Het aanraken van de aarde is een zeer diepgaande beoefening die jou vrede en vreugde kan brengen.

 

Waarom wij lijden

Wanneer je diepgaand kijkt naar de natuur van de dingen zie je dat alles eigenlijk vergankelijk is. Niets bestaat als een blijvende entiteit; alles is aan verandering onderhevig. Er wordt wel gezegd dat je nooit tweemaal in dezelfde rivier kunt stappen. Als je in een rivier op zoek gaat naar een opzichzelfstaande, blijvende entiteit, dan zul je die niet vinden. Hetzelfde geldt voor het menselijk lichaam. Er is in 'ons lichaam' niet zoiets te vinden als een zelf, een absolute, onvergankelijke entiteit. In onze onwetendheid geloven we dat er in ons iets is wat blijft en dat is de reden dat onze pijn en ons lijden zich manifesteren. Als je de natuur van geen-zelf in jou diepgaand aanraakt, kun je dat lijden achter je laten.

 

Lang leve de vergankelijkheid!

Als je lijdt is dat niet doordat dingen vergankelijk zijn. Het is doordat jij gelooft dat ze voortduren. Wanneer een bloem afsterft ga je daar niet onder gebukt, omdat je weet dat bloemen nou eenmaal vergaan. Maar dat je geliefde vergankelijk is, is onaanvaardbaar - en je maakt een groot lijden door wanneer hij of zij dood gaat. Als je diepgaand kijkt in vergankelijkheid zul je je uiterste best doen je geliefde nu, in dit ogenblik gelukkig te maken. Wanneer je inzicht hebt in vergankelijkheid word je positief, liefhebbend en wijs.

   Vergankelijkheid is goed nieuws, want als de dingen niet voorbij zouden gaan, zou er niets mogelijk zijn. Met vergankelijkheid staan alle deuren wijd open voor verandering. In plaats van je te beklagen zou je moeten zeggen: 'Leve de vergankelijkheid!' Vergankelijkheid is een instrument voor je bevrijding.

 

De drie bovenstaande teksten komen uit het boekje "Je ware thuis" van Thich Nhat Hanh.

Een makkelijk te lezen boekje met voor iedere dag van het jaar een pagina tekst.