Tekst 10 januari 2019

De beginnersgeest


Vanavond staan we stil bij een nieuw begin.

Wanneer je met mediteren begint kun je daar het beste instappen met wat men noemt 'de geestesgesteldheid van een beginner'.

In het zenboeddhisme noemt men dit Shosin: 'beginnersgeest', wat op hetzelfde neer komt.

Een oude zenmeester zegt daar het volgende over: 'In de beginnersgeest zijn veel mogelijkheden, in de expertgeest maar weinig'. De expertgeest is niet meer neutraal, hij is bevooroordeeld. Hij handelt vanuit bepaalde overtuigingen en denkbeelden. De expertgeest zit verstrikt in nauwkeurig vastgestelde manieren van actie en reactie. Je kunt het zien als een bewustzijnsvernauwing. Voor de beginnersgeest daarentegen zijn de mogelijkheden oneindig.

 

Omdat de beginnersgeest nog niet geïnfecteerd is door concepten neemt hij alles waar alsof het de eerste keer is. Dat geeft een ongekend gevoel van ruimte en openheid. Het is alsof je je overgeeft aan een grote gemakkelijke stoel. Je komt terecht in een ruimte met enorme mogelijkheden, waarin alles nog openligt.

 

De ontvankelijke beginnersgeest heeft het vermogen om alles te laten gebeuren wat van zelf gebeurt. Je kunt je openstellen voor elk onderdeel van een ervaring, dat geeft een gevoel van aanwezigheid. Je komt in contact met iets oneindig groots, iets zonder vormen, grenzen, kenmerken of afscheidingen.

 

Dus hoezeer je ook denkt iets te weten, wees geen expert, maar blijf een beginner.