Tekst 17 mei 2018

Een lezing over zelfliefde en geluk

Miriam schrijft over deze avond die ze begeleidt:

 

Bij het voorbereiden van de meditatieavond bekroop me een gevoel van onrust. De vakantieperiode bijna ten einde, een drukke week voor de boeg, waarbij school en werk weer volop aandacht vragen. En dan ook nog de spagaat dat ik heb toegezegd de sangha te begeleiden terwijl ik een sportieve cursus ben begonnen op donderdagavond …Plotseling schoot ik in de lach: de week was nog niet eens begonnen en ik voelde al lijden in me opkomen! 

 

Volgens Thich Nhat Hanh heeft de wereld een grote behoefte aan gelukkige mensen. Want als jij echt gelukkig bent, profiteert iedereen daarvan. Wat is daarvoor nodig? Thuiskomen bij jezelf. Hoe je dat doet? Daar gaat deze meditatieavond over. 

 

Ik lees deze avond een gedicht voor over zelfliefde (van wie dat is een leuke verrassing). Daarna gaan we samen mediteren op de Voorwaarden voor Geluk. Om deze oefening te kunnen doen hoef je niets mee te nemen, je hebt alles al bij je. Bovendien hoeft thuiskomen niet lang te duren, stelt Thich Nhat Hanh ons gerust:

 

'Het pad naar huis is niet lang. Thuis is binnen in onszelf. Als je terug naar huis wilt, hoef je alleen maar te gaan zitten en bij jezelf te komen. Accepteer de situatie zoals die is. Misschien is het daarbinnen wel een puinhoop, maar je accepteert het omdat je weet dat je lang niet thuis bent geweest. En nu ben je thuis. Terwijl je in-en uitademt, aandachtig ademhaalt, ruim je de rommel in je huis op'.

 

Welkom thuis bij jezelf op onze gezamenlijke meditatie-avond!