Tekst 20 september 2018

Angst

Lang geleden, in een streek hier ver vandaan, was er eens een beroemde Tibetaanse dichter genaamd Milarepa die tientallen jaren gestudeerd en gemediteerd had. Hij reisde het land door en onderwees barmhartigheid en mededogen aan de dorpelingen die hij tegen kwam. Hij doorstond vele ontberingen, moeilijkheden en verdriet en maakte ze onderdeel van zijn pad naar bewustwording

 

Eindelijk was het tijd om terug te keren naar het hutje dat hij “thuis” noemde. Gedurende alle jaren van zijn reis had hij de herinnering eraan zorgvuldig bewaard in zijn hart. Echter toen hij er binnen wilde gaan, vond hij het vol met allerlei soorten monsters. Verschrikkelijke, angstaanjagende monsterlijke demonen die de meeste mensen op de vlucht zouden jagen. Maar Milarepa was niet zoals de meeste mensen.

 

Drie maal haal hij diep adem, in- en uit, en hij richte zich tot de demonen, volledig aanwezig en bewust. Hij keek elk van hen diep in de ogen, boog met respect en zei: U bent hier in mijn huis. Ik eer u, en stel mij open voor wat u mij kunt leren.

 

Zodra hij deze woorden gezegd had, verdwenen alle demonen, op vijf na. Degenen die bleven waren wanstaltige, enorme monsters. Milarepa boog nog een keer, en begon een lied voor ze te zingen, een zoete melodie uit zorg voor de wijze waarop deze beesten geleden hadden, en uit nieuwsgierigheid over wat zij nodig hadden en hoe hij ze zou kunnen helpen. Terwijl de laatste tonen zijn lippen verlieten, verdwenen vier van de demonen in het niets. 

 

Nu was nog slechts één monster over, zijn giftanden dropen van het kwaad, zijn neusgaten spogen vuur, zijn geopende kaken ontblootten een donkere stinkende zwarte keel. Milarepa stapte op deze enorme demon toe, ademde diep in zijn onderbuik, en zei met rustig mededogen: “Ik moet uw pijn begrijpen en wat het is dat u nodig hebt om geheeld te worden.” Toen stopte hij zijn hoofd in de mond van deze vijand.

 

Op dat moment verdween de demon en Milarepa was eindelijk thuis.

 

Uit: Dawna Markova, No enemies within (eigen vertaling)