Tekst 22 maart 2018

Dankbaarheid

Wanneer we in de geest van dankbaarheid leven, zal er veel geluk in ons leven zijn. Degene die dankbaar is, is degene die veel geluk heeft, terwijl degene die ondankbaar is geen geluk zal hebben. Niet het geluk maakt ons dankbaar, maar dankbaarheid maakt ons gelukkig.

Thich Nhat Hanh


Ik neem me voor om altijd de waarheid te spreken tegen iedereen die ik ontmoet, zelfs het kleinste kind. Dat is de manier waarop ik kan laten zien hoe dankbaar ik de Boeddha ben voor alles wat hij voor me gedaan heeft.

Svasti, een buffeljongen aan wie de Boeddha gevraagd had monnik te worden.

Dit was zeer uitzonderlijk omdat hij tot de laagste kaste, die van de onaanraakbaren, hoorde.


2 jaar geleden op 22 maart 2016 was mijn ordinatie in de Orde van Interzijn. Bij de ordinatie neem je de Veertien Aandachtsoefeningen aan en krijg je een dharma-naam.

 

Bij het aannemen van de Vijf Aandachtsoefeningen en het toevlucht nemen in de drie juwelen (boeddha, dharma en sangha) krijg je een lineage-naam. Mensen die hun lineage-naam direct van Thich Nhat Hanh hebben gekregen hebben een naam gekregen die eindigt op heart; bij mensen die hem van een door Thay geïnitieerde dharma-leraar hebben gekregen, eindigt hij op source, bron.

 

Mijn lineage-naam is Courageous Abundance of the Heart (moedige overvloed van het hart); mijn dharma-naam is True Ripening Gratitude (ware rijpende dankbaarheid). Ik vond de laatste maar niets. Het voelde als een aanwijzing dat ik nog niet dankbaar genoeg was, mijn dankbaarheid moest immers nog rijpen. Ik heb ermee geworsteld - en dat was vast de bedoeling - tot ik het inzicht kreeg dat het een prachtige naam is. Zeker nadat ik me meer en meer in de betekenis van dankbaarheid verdiepte. Een voortgaand proces ondersteund door mijn dagelijkse oefening. Het is een mooie reis.

Verdergaande kwam ik het boek De kracht van Dankbaarheid tegen wat gebaseerd is op de Positieve Psychologie. Een eye-opener. Interessant is hoe de schrijvers, de een hoogleraar en de ander psychotherapeut, duidelijk aangeven wat de aspecten van dankbaarheid zijn en wat de barrières voor dankbaarheid zijn. Je kunt ze hier lezen.

 

Donderdagavond vertel ik er meer over en mediteren we over dankbaarheid.