Tekst 24 januari 2018

De onderstaande twee teksten van Thich Nhat Hanh (Thây) lijken eenvoudig. Ze zijn de essentie van het boeddhisme in onze traditie. De onderliggende diepere betekenis moest ik goed tot me door laten dringen. Hoezo ben ik aangekomen? Hoezo ben ik thuis? vroeg mijn kritische geest zich af.  

Doelloosheid nastreven? Kom, er moet toch wat bereikt worden in het leven, iets worden neergezet?

Teksten van Master Linji, de bet- bet- betovergrootvader van Thây inspireerden me mede om nog dieper te kijken. Iemand die rond het jaar 800 leefde en deze inzichten had ... daar kon ik vast nog heel veel van leren. 

Drie teksten van Master Linji staan onder die van Thây. Geniet ervan!


Ik ben aangekomen, ik ben thuis

 

In onze ogen kunnen wij alleen in de toekomst gelukkig worden. Daarom is de ‘Ik ben aangekomen’-beoefening zo belangrijk.

Het besef dat je al aangekomen bent, dat je niet meer verder hoeft te reizen, dat je al hier bent, geeft je vrede en vreugde.  De voorwaarden voor je geluk zijn al toereikend. 

 

Het enige wat je hoeft te doen is jezelf toe te staan in het huidige moment te zijn en dan zul je deze voorwaarden aan kunnen raken. ~ Thây


Doelloosheid

Er is een boeddhistische lering die misschien wat vreemd op je overkomt en dat is die over doelloosheid of wensloosheid (apranihita is het Sanskriet).

Doelloosheid betekent dat je nergens op afkoerst, je houdt geen doel of bestemming voor ogen. En dat is wat iedereen juist wel doet. We willen dit, we willen dat en zolang we het nog niet bemachtigd hebben, houden we geluk voor onmogelijk.

Gooi je denken over een andere boeg: stop. Wees als de bloem. Die is zich bewust dat ze alles is, de hele kosmos, in zich draagt en doet geen enkele poging om iets anders te worden. Voor jou is dat ook zo. Je hebt de boeddha binnen in je, dus is het onnodig naar de boeddha op zoek te gaan. ~ Thay


The teachers of the old say: 'If you direct your practice to the outer form, you are just a group of foolish people.' 

You should be souvereign according to where you find yourself;  be the true person wherever you are, not allowing the conditions to pull you away. 

Thus, even if your habbit energies have been built up over one thousand years, they all will become the ocean of liberation. ~ Master Linji


Noch in deze wereld, noch in welke andere wereld ook is er iets als een 'boeddha' of een 'dharma'. Er is niets dat opduikt en er is niets dat verloren gaat.

Maar zelfs als er wat zou zijn, dan zouden dat alleen maar namen, woorden en zinnen zijn. En dat zijn alleen maar geneesmiddelen tegen de kinderziektes van peuters, ze hebben alleen maar betrekking op oppervlakkige zaken. Het zijn nooit de woorden en zinnen zelf, die zich aandienen als 'wij zijn woorden en zinnen'. 

Al die verschillende woorden en zinnen komen alleen maar van jullie, jullie die hier vlak voor me staan, jullie die op heldere en wonderbaarlijke wijze gadeslaan, ervaren, horen en kennen, jullie die het licht van jullie fakkel over alles laten schijnen. ~ Master Linji


Zoals ik het bekijk is er niet zo veel te doen. Doe maar gewoon - trek je kleren aan, eet je voedsel en breng de tijd door met niets doen. ~ Master Linji