Tekst 29 november 2017

 

Geluk cultiveren is een oefening

 

Teruggekomen van een prachtige 6-daagse retraite met Dharma-leraar Cuong Lu wil ik a.s. woensdagavond graag mijn geraaktheid door deze retraite met jullie delen. Cuong geeft aan dat wanneer geluk werkelijk ervaren wil worden, we het lijden dienen te durven onderzoeken en dat is meer dan alleen maar accepteren. Geluk en lijden zijn twee kanten van dezelfde medaille; duurzaam geluk ligt binnen ieders handbereik.

 

Ik kreeg van Cuong zijn deze maand gepubliceerde boek met de titel 'Dit is geluk'. Wanneer we kunnen komen in de bevrijdende leegte van niets weten gaat een wereld voor ons open. Uit hoofdstuk 11 van het boek de volgende tekst:

 

'Geluk cultiveren is een oefening'.

 

Het klink misschien gek, maar je hoeft niets aan het lijden te doen. Je hoeft alleen maar te weten dat je lijdt. Ik lijd, het lijden is aanwezig en het is goed.

   Als je lijdt kun je het gevoel hebben dat je niet wordt geaccepteerd door je omgeving, omdat je dan niet vrolijk en aantrekkelijk bent. Je bent bang dat je wordt afgewezen, omdat je denkt dat je altijd blij en mooi moet zijn om geliefd te zijn. Daarom proberen we onbewust het lijden te onderdrukken en omdat we dat altijd zo hebben gedaan, zijn we de capaciteit om het lijden te herkennen kwijtgeraakt. Dat is erg.

   Om lijden te kunnen zien, is oefening nodig en die oefening noem ik 'het cultiveren van geluk'. Geluk cultiveren is hetzelfde als vrijheid cultiveren'. Het is een heel belangrijke oefening. Je brengt de aandacht bij de ademhaling, je ademt bewust, en bij het ademen raak je het geluk aan als een waarheid. Dat kan omdat geluk er altijd is. Als je merkt dat je geluk nodig hebt, neem je gewoon vijf minuten om je geluk, je vrijheid, te cultiveren. Je hebt niets anders nodig dan deze oefening. Hij is heel praktisch, heel concreet.

   Als je iemand bent die leiding geeft en je staat op het punt om een belangrijke beslissing te nemen, kun je vijf minuten uittrekken om je geluk en vrijheid te cultiveren. Als je dat doet, heb je de helderheid om een goed besluit te nemen. Je besluit is niet gebaseerd op boosheid, frustratie of ergernis, maar op inzicht. Je hoeft er eigenlijk niets voor te doen.

   Het is een wonder dat je ruimte hebt voor lijden en kunt zeggen: 'Je mag lijden, je hoeft niet te lachen als je pijn hebt'. Dat kun je als je het geluk in jezelf kunt zien. En als je het geluk in jezelf herkent, kun je het ook in de ander zien. Je ziet veel meer dan alleen maar lijden en je maakt je geen zorgen meer.

   Ik (Cuong) heb ontdekt dat je niets met het lijden hoeft te doen als je hebt ontdekt dat geluk er altijd is. Dat inzicht maakt je vrij. Je aanwezigheid, je energie van geluk en vrijheid geeft ruimte om het lijden te zien en los te laten. Zien is loslaten.


De tekst van de avond zelf